img

Tájékoztató a fedélzeti üzemanyag-fogyasztási adatok gyűjtéséről (OBFCM)

Tisztelt Subaru Tulajdonos!

Az Európai Bizottság (EB) előírja, hogy – néhány kivételt leszámítva – 2021. január 1-jétől minden új személygépkocsi és könnyű haszongépjármű rendelkezzen OBFCM berendezéssel, ami rögzíti a jármű összesített futásteljesítményét és az autó által felhasznált összes üzemanyag mennyiségét. Az OBFCM (On-Board Fuel Consumption Monitoring) jelentése „fedélzeti üzemanyagfogyasztás-figyelő”.

obfcm

Miért szükséges az OBFCM?

Az Európai Bizottság célja, hogy anonim módon, egész Európára kiterjedően begyűjtse minden autómárka minden hajtáslánc típusára (például benzin, dízel, hibrid hajtású személygépkocsik stb.) vonatkozó, valós vezetési feltételek mellett mért szén-dioxid-kibocsátási és tüzelőanyag- vagy energiafogyasztási adatokat. Ez nem csak azt jelenti, hogy széleskörűen lehetővé válik a laboratóriumokban mért és a valós körülmények között tapasztalt adatok összehasonlítása, hanem azt is, hogy a járműtulajdonosok és vásárlók valós információkat kaphatnak az üzemanyag-gazdaságosságról.

Milyen adatokat gyűjtünk és hogyan?

Minden autómárka köteles megosztani a következő információkat az Európai Bizottsággal:

  • Az autó egyedi jármű-azonosító száma (alvázszám) – az alvázszám (VIN) csak az adatok feldolgozásához szükséges, és azt egyetlen fél sem teszi közzé.
  • Teljes futásteljesítmény.
  • A felhasznált üzemanyag teljes mennyisége.

A fent említett információkat a jármű márkaszervizben végzett szervizelése során gyűjtjük össze, és a Subaru európai központja (Subaru Europe) továbbítja azokat biztonságos adatátviteli protokollokon keresztül az Európai Bizottságnak. A márkaszervizek, illetve a Subaru Europe törli az OBFCM adatokat, miután azok továbbításra kerültek a Bizottság részére.

Önnek mit kell tennie ezzel kapcsolatban?

Alapvetően semmit, továbbra is a szokásos módon vezesse autóját, abban a biztos tudatban, hogy semmilyen személyes vagy kapcsolattartási adat nem kerül megosztásra az Európai Bizottsággal vagy a Subaru Europe-pal. Az OBFCM adatok kapcsán csak az anonim átlagértékek lesznek nyilvánosan elérhetők.Az európai törvények értelmében Önnek joga van megtagadni, hogy a márkaszerviz kinyerje ezeket az információkat az autójából, illetve hogy továbbítsa azokat. Ilyen esetben egyszerűen értesíthet minket az optout.subaru.eu webhelyen található utasítások követésével – vagy megkérheti kereskedőjét, hogy tegye meg ezt az Ön nevében.

obfcm

További információk:

Adatvédelmi Nyilatkozat személygépjárművel kapcsolatos adatok gyűjtéséről
A Bizottság (EU) 2021/392 végrehajtási rendelete
Segítség az optout.subaru.eu használatához